Home - Marianne

Marianne Grim
Vinkenlaan 1
5301 NM Zaltbommel
06 2323 4999

marianne.keramiek@gmail.com
Keramiek.

Om er achter te vertellen wat keramiek voor mij betekent, moet ik terug gaan in de tijd. Mijn kennismaking met klei was bij keramist/kunstenaar Arjen Bakermans.
Tijdens zijn lessen heb ik voor het eerst kennis gemaakt met het klei als creatief materiaal. Zijn bevlogenheid en zijn liefde voor het werken met dit materiaal heeft mij besmet. Na een aantal jaren verhuisde hij echter naar Limburg. Vanaf dat moment ben ik gaan nadenken wat wil ik nu: verder aan “modderen”, alleen of in een groep, of kijken of ik meer kan leren over wat werken met klei nu echt inhoudt. Het werd verder gaan: de keuze viel op de opleiding in Gouda.

Toen werd ik voor de tweede keer verrast door de mogelijkheden die klei te bieden heeft. Omdat het veel tijd kost om alle mogelijkheden te onderzoeken, heb ik vanaf het begin keuzes gemaakt.
De keuze is gevallen op drie hoofddoelen: handvormen, draaien en eenvoudige glazuren maken.
Het einddoel is natuurlijk om hiermee vele mooie objecten te maken.
De dingen die ik heb laten vallen zijn o.a. Raku stoken, het maken van ingewikkelde gietmallen en het doen van oneindig veel glazuurproeven.

De vormen die in mijn werk steeds terugkomen hebben vaak hun oorsprong in de natuur. Mooie vloeiende lijnen worden afgewisseld met structuren zoals die om ons heen te zien zijn. Vrije abstracte vormen met gladde of juist heel ruwe oppervlakten kunnen zowel handmatig als op de draaisc hijf gemaakt worden. Maar ook het bijna exact namaken van een steen of boomstam is een uitdaging, die ik graag aanga.

Tijdens de vervolgopleiding bij SBB in Gouda ben ik ook met porselein gaan werken. Deze geheel nieuwe materie is een fantastische uitdaging. De uitdaging bij het werken met porselein is voor mij om zo secuur mogelijk een object te maken; glad afgewerkt en met een sprekend glazuur, vaak tegenover ongeglazuurde delen. De ongeglazuurde delen schuur ik dan, waardoor het oppervlak heel aaibaar wordt. Prachtig hoe een zo hard materiaal ook zo zacht kan zijn.

Om mijn werk een goede afwerking te geven, heb ik een aantal basisglazuren ontwikkeld, waarmee ik meerdere kleuren kan maken. Mijn voorkeur gaat uit naar blauwe tinten en het meer aardse oranje. Vanuit deze kleuren kan er nog een scala aan kleuren worden opgebouwd. Het inkleuren doe ik zowel met de glazuurspuit als handmatig door middel van o.a. kwasten, poetsen en gieten.

Vaak bepaalt een vorm die mij op dat moment boeit mijn manier van werken.
Het ontwikkelingsproces laat ik zoveel mogelijk gebeuren; de basis staat vast en wat er verder uitgroeit is ook voor mij vaak een verrassing. Na enige tijd zal er zich een nieuwe basisvorm aandienen, die dan gevolgd wordt. Het komt ook voor, dat ik jaren later teruggrijp naar een eerdere basisvorm, omdat ik weer nieuwe mogelijkheden zie.

Door deze diversiteit van werkwijzen is het toch nog een breed gebied waarin ik met klei bezig ben.
Maar het mooiste en spannendste blijft het moment waarop de deur van de oven open mag. De voldoening die het dan geeft, als je werk geworden is wat je er van gehoopt hebt; die voldoening is onbeschrijfelijk.